Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Organul de inspectie fiscala are obligatia sa instiinteze, in scris, contribuabilul in legatura cu actiunea care urmeaza sa se desfasoare, prin transmiterea unui aviz de inspectie fiscala inainte de inceperea inspectiei fiscale.
Avizul de inspectie fiscala se comunica contribuabilului, inainte de inceperea inspectiei fiscale, astfel :
- Cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
- Cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili;
Contribuabilul poate renunta la beneficiul perioadei de comunicare a avizului de inspectie fiscala, enumerate mai sus.
Avizul de inspectie fiscala se comunica la inceperea inspectiei fiscale in urmatoarele situatii :
- In cazul unei inspectii fiscale la un contribuabil aflat in procedura de insolventa;
- In cazul in care, ca urmare a unui control inopinant, se impune inceperea imediata a inspectiei fiscale;
- Pentru extinderea inspectiei fiscale la perioade sau creante fiscale, altele decat cele cuprinse in avizul de inspectie fiscala initial;
- In cazul refacerii inspectiei fiscale ca urmare a unei decizii de solutionare a contestatiei;
- In cazul unor cereri ale contribuabilului pentru a caror solutionare, ca urmare a analizei de risc, este necesara efectuarea inspectiei fiscale.
Din momentul primirii avizului de inspectie fiscala, contribuabilul poate solicita, o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale. Amanarea se aproba sau se respinge prin decizie emisa de conducatorul activitatii de inspectie fiscala care se comunica contribuabilului. In cazul in care cererea de amanare a fost admisa, in decizie se mentioneaza si data la care a fost reprogramata inspectia fiscala.
Ce cuprinde avizul de inspectie fiscala ?
- Temeiul juridic al inspectiei fiscale;
- Data de incepere a inspectiei fiscale;
- Obligatiile fiscale, alte obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila, precum si perioadele ce urmeaza a fi supuse inspectiei fiscale;
- Posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale.
Locul si timpul desfasurarii inspectiei fiscale
Inspecția fiscală se desfășoară, de regulă, în spațiile de lucru ale contribuabilului/plătitorului. Contribuabilul trebuie să pună la dispoziție un spațiu adecvat, precum și logistica necesară desfășurării inspecției fiscale.
Dacă nu există sau nu poate fi pus la dispoziție un spațiu de lucru adecvat pentru derularea inspecției fiscale, atunci activitatea de inspecție se poate desfășura la sediul organului fiscal sau în orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul.
Inspecția fiscală se desfășoară, de regulă, în timpul programului de lucru al contribuabilului. Inspecția fiscală se poate desfășura și în afara programului de lucru al contribuabilului, cu acordul scris al acestuia și cu aprobarea conducătorului organului de inspecție fiscală.
Care este durata efectuarii inspectiei fiscale ?
Durata efectuării inspecției fiscale este stabilită de organul de inspecție fiscală, în funcție de obiectivele inspecției, și nu poate fi mai mare de:
a) 180 de zile pentru contribuabilii mari, precum și pentru contribuabilii/plătitorii care au sedii secundare, indiferent de mărime;
b) 90 de zile pentru contribuabilii mijlocii;
c) 45 de zile pentru ceilalți contribuabili.
In cazul in care inspectia fiscala nu se finalizeaza intr-o perioada reprezentand dublul perioadei enumerate mai sus, inspectia fiscala inceteaza, fara a se emite raport de inspectie fiscala si decizie de impunere sau decizie de nemodificare a bazei de impunere.
In acest caz, organul de inspectie fiscala poate relua inspectia cu aprobarea organului ierarhic superior celui care a aprobat inspectia fiscala initiala, o singura data pentru aceeasi perioada si aceleasi obligatii fiscale.